Open Kerk-project

Open kerk

Pauzeconcerten

Elke tweede en vierde donderdag in de maand wordt er in de Christus Triumfatorkerk van 12.30-13.15 uur een pauzeconcert gehouden. De concerten worden georganiseerd in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium. De toegang is vrij. U kunt de kerkzaal bereiken via de ingang naast de kerktoren (op de hoek van de Juliana van Stolberglaan en de Laan van Nieuw Oost Indië).

coördinator: Ruud Stiemer

U bent van harte welkom!

Startzaterdag: “De Kunst van het erbij horen”.

Als vervolg op de jarenlange traditie van de 2-maandelijkse exposities van Haagse kunstenaars in de Christus Triumfatorkerk organiseren we nu nog eens per jaar aan het begin van het nieuwe kerkelijk seizoen een tentoonstelling. Zo hadden we vorig jaar de succesvolle en zeer druk bezochte expositie van prachtige quilts.
Dit jaar is weer iets heel anders te bezichtigen. Bewoners van een opvanghuis van het Leger des Heils hebben samen met een van hun begeleiders een aantal kunstwerken gemaakt, waarmee ze willen aantonen dat het talent voor kunst in alle lagen van de bevolking gevonden kan worden, in welke omstandigheden deze mensen zich ook bevinden. Deze mensen zijn door uiteenlopende omstandigheden in een positie gekomen dat ze uiteindelijk in de opvang bij het Leger des Heils terecht kwamen. Bij een aantal van hen bleek een talent voor kunst aanwezig, en dankzij de begeleiding konden zij hun talenten uiten, met als resultaat de expositie

“De Kunst van het erbij horen”

De officiële opening is op de startzaterdag 20 september, inloop met koffie en thee vanaf 16.00 uur. Voor de kinderen is er een leuke activiteit. Om 17.00 uur gaan we naar de kerkzaal voor de opening  met medewerking van het koor Flash Back uit Leiden. Meezingen is toegestaan! Na de opening proosten we op deze expositie en gebruiken we daarna samen met de kunstenaars en belangstellenden een maaltijd.
We hopen op veel gasten deze middag, zodat de kunstenaars inderdaad het gevoel kunnen krijgen erbij te horen. Hartelijk welkom allemaal en zegt het voort!

Kunstenaar ontwierp Stilteruimte

Mensen gaan misschien minder naar de kerk, maar ze hebben nog steeds behoefte aan bezinning en spiritualiteit. Een nieuw ontwerp voor een modernistische Stilteruimte is in 2008 door de Haagse kunstenaar André Kruysen uitgevoerd en te bezoeken.

Nieuw modernistisch ontwerp

Deze modernistische kerk is ontworpen door architect G. Drexhage en dateert uit 1962, de tijd van de wederopbouw. Bijzonder zijn de 144 pilaren en 144 hoge ramen waardoor het licht wisselend binnenvalt. De hoge witte klokkentoren is in de wijde omtrek bekend.

Kunstenaar André Kruysen heeft drie gebogen wanden ontworpen die van binnen met leem zijn bestreken en samen een nis vormen, De buitenkant is zandkleurig, zodat het geheel samenvalt met de kleur van de kerkwand. De bijzonderheid van het ontwerp zit in het modernistische principe waarbij de constructie duidelijk zichtbaar is. Het gebruik van het 'oermateriaal' leem zorgt voor een gevoel van geborgenheid door de okergele kleur. Er staat een houten kruis uit de vroegere Wilhelminakerk en door de kunstenaar zijn eenvoudige bankjes ontworpen. Het invallende zonlicht schept een ruimte die noodt tot binnentreden.

De kunstenaar

André Kruysen (1967) is een Haagse kunstenaar met een opleiding Beeldhouwen aan de Koninklijke Academie en aan de Rijksacademie. Hij heeft vele projecten en opdrachten uitgevoerd, zoals een "Sokkelbeeld" op de Grote Markt en een beeld voor  Medisch Centrum Haaglanden, beide in Den Haag. Hij kreeg een aantal werkbeurzen en stipendia en zijn werk bevindt zich in particuliere collecties. In 2005 maakte hij de grote installatie "Double Glazing" in deze kerk, waaruit deze opdracht voor een Stilteruimte is voortgekomen.

Cross of Nails

De herdenking van het vergissingsbombar-dement op 3 maart 1945, met verwoestende gevolgen, vindt nog jaarlijks plaats in het Bezuidenhout. In de stilteruimte wordt vanaf 8 september weer iedere vrijdag om 12.30 uur een kort oecumenisch Gebed van Verzoening uitgesproken. Het daarbij behorende 'Cross of Nails' is een kopie van een kruis gemaakt van zware draadnagels die gevonden werden in het puin van de gebombardeerde kathedraal van  Coventry in Engeland. Het oorspronkelijke 'Cross of Nails' werd door Coventry aangeboden aan de eveneens gebombardeerde steden Kiel, Dresden en Berlijn, als teken van verzoening.

Nu vragen al 160  Cross of Nails Centra in de wereld aandacht voor verdraagzaamheid.

Kerkdienst - laatste zondag van het kerkelijk jaar
datum en tijdstip 23-11-2014 om 10.00 uur

Pauzeconcert 13 november 12.30-13.15 uur

U kunt dan luisteren naar Hrvoje Hleb - gitaar. Hij speelt werken van Bach, Tarrega en Barrios. De toegang is vrij. U bent van harte welkom!

Tentoonstelling september 2014

Opening tentoonstelling
'De Kunst van het erbij horen'
20 september 16.00 u
meer info:

BeamTeam
We hebben een Beamer! En nu dus ook een BeamTeam!
Hebt u vragen aan hen?
Kijk op: de contactpagina bij Kerkdiensten