Open Kerk-project Open Kerk-project

Open kerk

Pauzeconcerten

Elke tweede en vierde donderdag in de maand wordt er in de Christus Triumfatorkerk van 12.30-13.15 uur een pauzeconcert gehouden. De concerten worden georganiseerd in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium. De toegang is vrij. U kunt de kerkzaal bereiken via de ingang naast de kerktoren (op de hoek van de Juliana van Stolberglaan en de Laan van Nieuw Oost Indië).

coördinator: Ruud Stiemer

U bent van harte welkom!

Startzaterdag: “De Kunst van het erbij horen”.

Als vervolg op de jarenlange traditie van de 2-maandelijkse exposities van Haagse kunstenaars in de Christus Triumfatorkerk organiseren we nu nog eens per jaar aan het begin van het nieuwe kerkelijk seizoen een tentoonstelling. Zo hadden we vorig jaar de succesvolle en zeer druk bezochte expositie van prachtige quilts.
Dit jaar was er weer iets heel anders te bezichtigen. Bewoners van een opvanghuis van het Leger des Heils hebben samen met een van hun begeleiders een aantal kunstwerken gemaakt, waarmee ze wilden aantonen dat het talent voor kunst in alle lagen van de bevolking gevonden kan worden, in welke omstandigheden deze mensen zich ook bevinden. Deze mensen zijn door uiteenlopende omstandigheden in een positie gekomen dat ze uiteindelijk in de opvang bij het Leger des Heils terecht kwamen. Bij een aantal van hen bleek een talent voor kunst aanwezig, en dankzij de begeleiding konden zij hun talenten uiten, met als resultaat de expositie die in september 2014 werd gerealiseerd in de kerkzaal:

“De Kunst van het erbij horen”

Indien mogelijk komt er in het volgende jaar weer een expositie

Kunstenaar ontwierp Stilteruimte

Mensen gaan misschien minder naar de kerk, maar ze hebben nog steeds behoefte aan bezinning en spiritualiteit. Een nieuw ontwerp voor een modernistische Stilteruimte is in 2008 door de Haagse kunstenaar André Kruysen uitgevoerd en te bezoeken.

Nieuw modernistisch ontwerp

Deze modernistische kerk is ontworpen door architect G. Drexhage en dateert uit 1962, de tijd van de wederopbouw. Bijzonder zijn de 144 pilaren en 144 hoge ramen waardoor het licht wisselend binnenvalt. De hoge witte klokkentoren is in de wijde omtrek bekend.

Kunstenaar André Kruysen heeft drie gebogen wanden ontworpen die van binnen met leem zijn bestreken en samen een nis vormen, De buitenkant is zandkleurig, zodat het geheel samenvalt met de kleur van de kerkwand. De bijzonderheid van het ontwerp zit in het modernistische principe waarbij de constructie duidelijk zichtbaar is. Het gebruik van het 'oermateriaal' leem zorgt voor een gevoel van geborgenheid door de okergele kleur. Er staat een houten kruis uit de vroegere Wilhelminakerk en door de kunstenaar zijn eenvoudige bankjes ontworpen. Het invallende zonlicht schept een ruimte die noodt tot binnentreden.

De kunstenaar

André Kruysen (1967) is een Haagse kunstenaar met een opleiding Beeldhouwen aan de Koninklijke Academie en aan de Rijksacademie. Hij heeft vele projecten en opdrachten uitgevoerd, zoals een "Sokkelbeeld" op de Grote Markt en een beeld voor  Medisch Centrum Haaglanden, beide in Den Haag. Hij kreeg een aantal werkbeurzen en stipendia en zijn werk bevindt zich in particuliere collecties. In 2005 maakte hij de grote installatie "Double Glazing" in deze kerk, waaruit deze opdracht voor een Stilteruimte is voortgekomen.

Cross of Nails

De herdenking van het vergissingsbombar-dement op 3 maart 1945, met verwoestende gevolgen, vindt nog jaarlijks plaats in het Bezuidenhout. In de stilteruimte wordt vanaf 8 september weer iedere vrijdag om 12.30 uur een kort oecumenisch Gebed van Verzoening uitgesproken. Het daarbij behorende 'Cross of Nails' is een kopie van een kruis gemaakt van zware draadnagels die gevonden werden in het puin van de gebombardeerde kathedraal van  Coventry in Engeland. Het oorspronkelijke 'Cross of Nails' werd door Coventry aangeboden aan de eveneens gebombardeerde steden Kiel, Dresden en Berlijn, als teken van verzoening.

Nu vragen al 160  Cross of Nails Centra in de wereld aandacht voor verdraagzaamheid.

Kerkdienst - Overgangsdienst
datum en tijdstip 05-07-2015 om 10.00 uur

Zomerstop Pauzeconcerten
In de komende maanden zijn er geen Pauzeconcerten in de Christus Triumfatorkerk. De studenten van het Koninklijk Conservatorium zijn met vakantie en vandaar dat ook wij een zomerstop houden. Eind september start de nieuwe serie concerten. Tegen die tijd vindt u de informatie op onze website.

Benefietconcert tbv orgel CTK

Op 2 juli 2015
pianoconcert door
Guy Livingston