Schoenendoos

Schoenendoos
Op 7 september 1997 werd ik bevestigd in het ambt van predikant in de Ankerplaats in Zwartewaal. De Ankerplaats was een kerkgebouw uit 1973. Volledig bij elkaar gespaard door de kleine gemeenschap van Gereformeerden in het dorpje Zwartewaal op Voorne-Putten.
Het lag wat verscholen in de bosjes aan het einde van het dorp en je moest goed kijken om er een kerk in te herkennen. Het was eigenlijk een bakstenen vierkante doos met een plat dak erop.
En toch werd ik er predikant. Het draait tenslotte niet om het gebouw.
 
lees meer »
 
Pelgrimeren

Pelgrimeren

Je bent onderweg. Op weg naar de tempel. Je kijkt uit over de weg die voor je ligt. Je hebt nog een flinke tocht te gaan. Machtig grote bergen zie je voor je liggen. En je weet: waar bergen zijn, zullen ook dalen zijn, Waar dalen zijn, zullen ook struikrovers zijn, gevaar zal op je weg liggen. De warmte van de zon op je kruin, hoe zul je tegen de hitte bestand zijn? Onzekerheid over het verloop maken dat angst en twijfel in je rugzak willen kruipen. Je roept het uit: 'Vanwaar komt mijn hulp?'
 
lees meer »
 
Je ziet ze vliegen

Je ziet ze vliegen
AIle eeuwen door heeft de mens met jaloerse blikken naar de vogels gekeken. Zij worden niet of nauwelijks gehinderd door de zwaartekracht. Zij stijgen op en zijn vrij.
Waarom zij wel en wij niet?
 
lees meer »
 
Alles komt goed?

Alles komt goed?
AIles komt goed - het is het thema van de veertigdagentijd van de Protestantse Kerk, Je kunt dagelijks een mail met een mooie gedachte in je inbox krijgen. Er is een scheurkalender van de PKN in dit thema, En ook de collectes van Kerk in Actie (de diaconale tak van onze Protestantse Kerk) dragen het thema: Alles komt Goed?!
 
lees meer »
 
Leven van wat komt

Leven van wat komt
Op 15 februari was Erik Borgman, hoogleraar publieke Theologie aan de Tilburgse universiteit, te gast in de Christus Triumfatorkerk in het kader van de leerhuizencyslus over het neoliberalisme. Hij hield een overrompelend betoog met als titel: ‘Leven van wat komt’.
 
lees meer »
 
Van U is de toekomst

Van U is de toekomst
Toekomst. Dat is een ingewikkeld begrip.
Niemand kan in de toekomst kijken. We kunnen hooguit verwachtingen hebben. Of hoop, of zorgen om de toekomst. Als er iets duidelijk is geworden de laatste anderhalf jaar dan is het wel dat we de toekomst niet in de hand hebben. De coronacrisis leerde ons telkens weer dat we onze plannen moesten bijstellen. Dat we afhankelijke mensen zijn en daar word je moe van.
 
lees meer »
 
Christus als hovenier

Christus als hovenier

Dit schilderij van Rembrandt van Rijn inspireerde Ida Gerhardt tot een gedicht.

Het schilderij is uit 1638 en heeft de titel ‘Christus verschijnt aan Maria Magdalena’ meegekregen. Het gedicht van Ida Gerhardt (1905-1997) helpt ons bij het verstaan van het paasevangelie zoals Johannes dat beschrijft in hoofdstuk 20 van zijn evangelie én het leert ons naar het schilderij van Rembrandt kijken.
 
lees meer »
 
Een spoor van licht

Een spoor van licht

Johannes opent zijn evangelie met de bekende woorden: “In het begin was het woord, en het woord was bij God, en het woord was God." Het is het Kerstverhaal van Johannes. Het klinkt heel plechtig, abstract ook. Niet zo gevoelig als het verhaal van de hoogzwangere Maria en Jozef. Veel filosofischer dan het verhaal van de overvolle herbergen en een voederbak met stro.
 

lees meer »
 
God in de Stad

God in de Stad
Ds. Jaap van den Akker volgde van september 2018 tot juni 2020 de opleiding 'Missionaire Specialisate' van de Protestantse Kerk in Nederland en de Protestantse Theologische Universiteit. Een van de opdrachten bij de opleiding was het schrijven van een artikel voor een missionaire project in onze gemeente.
Dat artikel heet God in de stad. Postmodern kerk-zijn in de grote stad en is hieronder te lezen.
 
lees meer »
 
Waar blijft de Ziel in de anderhalvemetersamenleving?

Waar blijft de Ziel in de anderhalvemetersamenleving?
Er is iets vreemds aan de hand in onze samenleving. Het RIVM en de overheid proberen op bewonderenswaardig wijze een levensbedreigende ziekte in toom te houden. En met succes. De intelligente lockdown die half maart werd afgekondigd heeft zijn werk gedaan. Het aantal IC-patiënten dat is besmet met Covid 19 is tot onder de honderd gedaald. Langzaam herneemt het leven zijn gewone gang. Tenminste: op anderhalve meter afstand dan.
 
lees meer »
 
Vieren op afstand

Vieren op afstand
“We zijn onszelf opnieuw aan het uitvinden.” Die zin heb ik de afgelopen weken vaak herhaald. Als kennissen vroegen hoe het in de kerk eigenlijk ging in deze dagen van corona, maar ook voor de camera of achter de microfoon van NOS of Radio 1.
Alles wat in onze kerk vanzelfsprekend is: samen vieren, samen zingen, samen bidden, samen koffie drinken, bijpraten, meeleven, alles was opeens anders, na de eerste maatregelen ter bestrijding van het corona virus – half maart.
Koortsachtig stelden we ons de vraag: hoe nu verder?
 
lees meer »
 
Quarantaine

Quarantaine
Veertigdagentijd 2020: Quarantaine
De term quarantaine is afgeleid van het Italiaanse woord voor veertig: ‘quaranta’ en vindt zijn oorsprong in de veertiende eeuw toen tijdens de pestepidemie de schepen veertig dagen (quaranta giorni) voor de haven van Venetië moesten wachten.
 
lees meer »
 
Spiegel voor de samenleving

Spiegel voor de samenleving
Het boek Exodus houdt ons een spiegel voor. Het laat zien waar het op uit kan draaien als je denkt de macht te hebben de samenleving naar je hand te zetten. Dit Bijbelboek stelt vragen bij onze welvaart. Want ten koste van wie leven wij in het rijke westen in weelde?
lees meer »
 
Kerst vier je samen

Kerst vier je samen
Kerst vier je samen.
Het is de titel van de kerstreclame van de Plusmarkt.
Kent u hem? Iedereen zit klaar aan een gedekte tafel. De kalkoen is al gereserveerd en opeens gaat de telefoon.
Iedereen pakt borden, het eten, de glazen, de wijn, stapt in de auto en rijdt weg, om uiteindelijk in het ziekenhuis te komen waar een ander familielid net bevallen is. En daar hebben ze uiteindelijk hun kerstdiner. Op de afdeling van het ziekenhuis.
Want: Kerst vier je samen.
lees meer »
 
Liturgie

Liturgie
Tijdens mijn opleiding tot predikant leerde ik dat liturgie een ‘heilig spel’ is. In de liturgie doen we even of het Koninkrijk van God al is aangebroken en we elkaar en God kunnen ontmoeten. De liturgische elementen helpen ons bij die ontmoetin-gen: in lofzang, in stilte, in gebed, in het Woord. Om de liturgie als heilig spel te kunnen beleven, is het handig om iets van de achtergrond te weten.
lees meer »
 
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Een leuk spelletje: ‘Ik zie ik zie, wat jij niet ziet, en de kleur is…. Een mooi tijdverdrijf in de wachtkamer, of tijdens een lange autorit..

Het vraagt meer dan alleen maar goed kijken zo’n spelletje. Je moet je verplaatsen in de ander en proberen door haar/zijn ogen te kijken. Zo is het ook met van die mooie tekeningen met en dubbele bodem. Wat zie jij? Een oude vrouw of een jonge dame? Ziet je buurman hetzelfde? De kunst is om vanuit het juiste perspectief te leren kijken.
lees meer »
 
Duurzaam in Leipzig

Duurzaam in Leipzig
In het Hemelvaartsweekend waren Bernard, Elske en ik, samen met nog 22 gemeenteleden van de Duinzichtkerk en de Christus Triumfatorkerk, te gast in Leipzig.
lees meer »
 
Try God

Try God

Onze vakantie was dit jaar ver weg. We trokken door het land van Trump. Een prachtig land, met indrukwekkende steden en overweldigend natuurschoon.
Wat ook opviel was de aanwezigheid van de kerk in de Verenigde Staten.
lees meer »
 
Pinkstercredo

Pinkstercredo

Wij geloven - Pinkstercredo

Ds. Roel Bosch ging op de zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren voor in onze kerk. Hij las een prachtige geloofsbelijdenis voor uit 'Vieren', teksten uit de Iona Community. 

lees meer »
 
Wir sind das Volk

Wir sind das Volk
“We hadden met alles rekening gehouden, behalve met kaarsen en kerkdiensten.” Deze verassende uitspraak werd in 1989 gedaan door een hoge Stasi-officier na de val van de Berlijnse muur.
De uitspraak staat in het boek Geloof laat een muur vallen.
lees meer »
 
Caravaggio

Caravaggio
In januari 2019 bezocht ik in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling ‘Caravaggio en Europa’. Een prachtige tentoonstelling over de invloed van de Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610) op een aantal Nederlandse schilders.
lees meer »
 
Elevatorpitch

Elevatorpitch
Op 12 januari 2019 mocht ik een 'elevatorpitch' houden op de kerkenradendag van de Missionaire Specialisatie over de Christus Triumfatorkerk. In een minuut een schets geven over onze kerk. Ik overschreed nèt de tijd...
lees meer »
 
De dirigent

De dirigent
Vorige week (januari 2019) was ik naar de film. In het stijlvolle Pathétheater op de Buitenhof gingen Elske en ik naar De Dirigent. De film speelt zich af tussen de twee wereldoorlogen. De hoofdpersoon in de film is Antonia Brico. Ze groeit op in een arm Nederlands adoptiegezin in San Francisco. Ze heeft één grote passie: ze wil dirigent worden. En dat valt niet mee…
lees meer »
 
Honderd jaar

Honderd jaar
In november was ik op bezoek bij een mevrouw die even eerder honderd jaar was geworden. Op de fiets naar ‘Landscheiding’ stel je je dan van alles voor bij zo’n bezoek. Honderd jaar, dat is een monumentale leeftijd. Deze mevrouw leefde al toen de Eerste Wereldoorlog nog (net) woedde! Wat zou ik aantreffen?
Toen ik mijn weg door het uitgebreide gangenstelsel van Landscheiding had gevonden, klopte ik op de kamerdeur. “Ja?! Kom erin!” klonk het helder en opgewekt aan de andere kant van de deur. Die drie woorden bleken een voorbode van het gesprek. Helder en opgewekt.
Wat een inspirerende ontmoeting hadden we! Hoe je met vreugde en dankbaarheid kunt terugkijken op je leven. Op je jeugd, op je werkzame leven. Hoe je kunt genieten van de aandacht en het bezoek dat je krijgt. Van de plek waar je woont.
Steeds meer raakte ik onder de indruk van deze kranige vrouw. Klein van gestalte maar helder van geest. Als je toch zo eens oud mocht worden…
 
Prefab kerk

Prefab kerk
Op donderdag 1 november 2018 had de Christus Triumfatorkerk een klein filiaaltje geopend in de Theresiastraat. Omstreeks 12.00 uur verscheen er plotseling een mooi houten kerkje bij de Albert Heijn op de hoek met de Laan van NOI.
lees meer »
 
Gesloten afdeling

Gesloten afdeling

 
lees meer »
 
Ken jij mij?

Ken jij mij?
Sinds 23 augustus fiets ik regelmatig vanaf de Kon. Wilhelminalaan Den Haag in. Over het Beatrixkwartier richting de Theresiastraat, of meteen rechtsaf de Schenkkade op. Vooral ’s morgens tussen 8 en 9 uur blijf ik me verbazen over de hoeveel mensen die op dat moment met mij de straat delen. Allereerst moet ik voorzichtig ‘in voegen’ op het fietspad bij ons voor de deur. Stromen fietsen komen hier in de spitstijden voorbij.
lees meer »